30 Haziran 2012

Mars'ın "Dayanılır" Çekiciliği (sadece 0.3G)

"Mars gezegenine ulaşmak kendi kendine ulaşmaktan daha kolaydır."
Dr. Carl Jung

Modern psikiyatrinin kurucularından Dr. Jung bir taraftan kendi iç dünyamızı keşfetmenin zorluğunu anlatmaya çalışırken diğer taraftan da Mars'la ilgilenenler için tarihe geçecek - ve belki de çok da bilmeden - motive edici bir söz söylemiş. Bu sözü bugün kaç yatırımcı düstur olarak kabul ediyor bilemiyoruz ama yatırımların artması motivasyonun arttığına dair önemli bir kanıt.


Neden Mars ?

İlk sorunuz "Dünya'da bu kadar çok problem varken, neden Mars?" olabilir. İşte tam da bu sorunun biyolojik yanıtını kendinde barındırıyor Mars. İnsanın biyolojik saati son hesaplamalara göre 24 saatten 11 veya 16 dakika kadar uzun. Mars'da bir günün 24 saat 37 veya 39 dakika olduğunu da göz önüne alırsak aslında Mars'a gitmek bizlere ek zaman kazandıracak gibi. İşin daha ilginci Harvard Medical School'da yapılan son çalışmalara göre insanın uzun süreli uzay yolculuğu yapabileceği ideal yerçekimi katsayısı 0.3G - Mars'taki yerçekiminin aynısı !

Para, para, para

Bir de işin ekonomik boyutu var. 2009 tarihli "Mr. Nobody" adlı bilimkurgu filminde 2092 yılında Mars yüzeyinden yörüngedeki transfer istasyonuna uzay asansörü ile gitmek olan yeni tanışan çiftin erkek olanı yanlarından geçen bisiklet dolu diğer asansörü hayretle seyrederken, kadın "Bunların hepsi ihrac ediliyor, burada işçilik çok ucuz, Çin artık çok pahalı oldu" der. Belki de bunun gerçekleşmesi için dünyadaki ve aşağıdaki gelişmelere bakarsak 2092'yi beklememize gerek kalmayabilir.

Gidip geriye dönmemek ?

"Uzay Mekiklerini müzelere kaldırmayın bize verin !" İki önceki yazımda belirttiğim ve önümüzdeki yüzyıl içinde en yakın yıldıza yolculuğu mümkün kılmaya çalışan organizasyon 100Years Starship Study'nin 2011 yılındaki ilk toplantısındaki en ilginç önerilerden biri bu öneriydi. Öneriyi yapanlar daha şimdiden 500 kişiye ulaşan bir topluluk oluşturmuş durumdalar. Önerilerine Mars'a gidip, geri dön(e)memek de dahil.

Mars, Simülasyonlar ve Medya

Diğer girişimcilere bakarsak ABD'nin bugün itibarı ile en başarılı özel uzay teknolojisi şirketi SpaceX'in hedefi 2030'a kadar bir ailenin 500.000 ABD doları'na Mars'a yerleşmesini sağlamak (Dünya'da daire almak yerine, Mars'a yerleşmek ?).  Mars500 ve FMARS gibi projeler Mars'da yaşamanın simülasyonlarını yapmaya çalışmakla birlikte son dönemde basın lansmanı yapılan Mars One projesi ise 2023'e kadar Mars'da insan yerleşiminin mümkün kalınmasını sağlamayı ve bunu yaparken de tüm süreci bir medya olayına dönüştürmeyi hedefliyor.

Bize düşen ?

Tüm bunlar olup biterken Türkiye ne yapabilir ? İlk önce bu konuda en aktif ve önemli uluslararası organizasyonları belirleyip - Mars Society gibi - ortak girişimler kurabilir. Bu girişimler için Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın desteğinde veya kurulacak Türk Uzay Kurumu'nun eşgüdümünde bir fon kurulması ve bu fon ile stratejik projelerin başlatılmasında "bugün" büyük fayda var, aksi takdirde çok geç olabilir. Ya da sessizce oturup Ağustos ayında NASA'nın Mars Programı dahilinde gönderdiği Curiosity'nin  Mars'a inmesini seyredeceğiz...

1 yorum:

  1. Mars için Siemens ve NASA işbirliği...

    http://www.siemens.com/press/en/events/2012/industry/2012-07-aerospace.php

    YanıtlaSil