31 Mart 2012

Uzay Ticareti: Ama Nasıl ?

Fütürizm Okulu’nda verdiğim “En Etkili Yöntemler” dersinde her sene bir sektörü seçip uygulama yapıyorum. Bu sene bir önceki yazımdan tahmin edilebileceği gibi konular “Uzay Turizmi” ve “2030’da UzayTicareti” idi.

Bu yazıda size küçük ama motive sınıfımızla yaptığımız çalışmanın sonuçlarını paylaşacağım. Öncelikle şunu belirteyim: 20 kişilik sınıfta 6 kişi şimdiden uzaya gitmeye hazır olduğu belirtti. Fena bir başlangıç değil !

Bilet Kuyruğu !

İlk çalıştığımız konu uzaya gitmek daha doğrusu tescilli “astronot” olmak için çıkmanız gereken “alçak dünya yörüngesi”ne gitmek için alınacak biletin fiyatının 10.000 ABD doları’nın altına düşeceği zaman dilimi idi (2012’de en güvenilir bilet 200.000 ABD Doları). Bu konu neden önemli derseniz, uzayın ulaşılabilir olmasını sağlayacak ilk ve en hızlandırıcı adım olmasından dolayı. Örneğin gen teknolojisi alanında şu anda 10.000 ABD dolarına gen haritanız çıkabiliyor ve bu hizmetin 1.000 ABD doları seviyesine bir iki yıl içinde geçilmesi bekleniyor.

Delfi'nin düşündürdükleri

İki turlu Delfi yöntemi uygulaması sonucunda 10.000 ABD dolarlık biletin 2020 ile 2028 arasında, ve daha yüksek ihtimal ile 2025’de gerçekleşebileceği ortaya çıktı. 2012-13'de ilk uçuşun planlanıyor olması, ikinci aşamada ilk zengin grubun (yaklaşık 1000 astronot) uzaya çıkmasından sonra fiyatlarda ani düşüş olabileceği tartışıldı. 100 milyon ABD doları olabilecek ve 2020’de geri alınması gerekecek bir AR-GE ile maliyetin düşebileceği ve genç nesile yönelik ulaşılabilirliğin artabileceği belirtildi. Ancak global krizler ve nüfusun yaşlanması bu senaryoya gecikme ekleyebilir.

Bana Senaryo'nu Söyle, ... 

İkinci çalışmada ise “2030’da Uzayda Ticareti” hakkında senaryo matriksi hazırlandı. Bu çalışmada senaryoyu oluşturacak olan ekonomiye etkisi ve belirsizliği yüksek iki mega itici güç veya eksen (1) doğal kaynaklar ve (2) ülkeler arası politik ve ekonomik üstünlük arayışı olarak belirlendi. Bu iki eksende oluşan dört senaryo ise şunlar oldu:

  • AVATAR: Doğal kaynakların tükenmediği ama Tekellerin oluştuğu senaryo,
  • KIYAMET GÜNÜ: Doğal kaynakların tükendiği ve Tekellerin oluştuğu senaryo,
  • LÜKÜS HAYAT: Doğal kaynakların tükenmediği ve çeşitliliğin hakim olduğu senaryo
  • UMUDA YOLCULUK: Doğal kaynakların tükendiği ve çeşitliliğin yine hakim olmaya çalıştığı senaryo


Favorimiz...

Çalışma grubu olarak gelecek senaryolarından (B)’yi kesinlikle istemediğimiz, geleceğin yüksek ihtimalle (A) ile (D) arasında gerçekleşebileceği ve istediğimiz senaryonun (C) senaryosu olduğunu tartıştık. “Herkes için Lüküs Hayat” senaryosu için neler yapılabileceğini ayrı bir toplantıda tartışmakta fayda olacağı kesin ve eğer bu senaryoyu gerçekleştirebilirsek yeni kaynaklar, yeni pazarlar, yeni yerleşim alanları, farklı deneyimler ve tüm insanlar için minimum bir refah seviyesi yaratmak için büyük bir adım atmış olacağız.

Dünya çapında gerçekleşebilecek bir afete karşı da hazırlıklı olmamız cabası olacak…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder